- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Averea celor mai bogați cinci oameni din lume s-a dublat, în timp ce 5 miliarde de oameni sărăcesc
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Conform unui raport recent publicat de grupul anti-sărăcie Oxfam, averea combinată a celor mai bogați cinci oameni din lume a crescut impresionant, ajungând la suma de 869 de miliarde de dolari din 2020, în timp ce aproximativ cinci miliarde de oameni din întreaga lume au fost afectați de sărăcie. Acest raport vine în contextul în care elita afacerilor mondiale se adună săptămâna aceasta pentru întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) la Davos.
Raportul Oxfam a descoperit că acum un miliardar conduce sau este acționarul principal al șapte dintre cele mai mari zece companii din lume. Oxfam a apelat luni la guverne să limiteze puterea corporativă prin desființarea monopolurilor, instituirea unor taxe pe profiturile excesive și averi, și promovarea unor alternative la controlul acționarilor, cum ar fi formele de proprietate a angajaților.
S-a estimat că 148 dintre cele mai mari corporații au realizat profituri de 1,8 trilioane de dolari, cu 52% mai mult decât media pe trei ani, permițând plăți substanțiale acționarilor, chiar și în timp ce milioane de lucrători se confruntă cu o criză a costului vieții, deoarece inflația a condus la tăieri salariale în termeni reali.
Raportul Oxfam, bazat pe surse de date variate, de la Organizația Internațională a Muncii și Banca Mondială până la lista anuală a celor mai bogați oameni din Forbes, a arătat că astfel de aspirații sunt departe de a fi îndeplinite. “Ceea ce știm cu siguranță este că sistemul actual de capitalism al acționarilor, care pune rentabilitatea în creștere pentru acționarii bogați mai presus de toate celelalte obiective, alimentează inegalitatea”, a declarat Max Lawson, șeful Politicii de Inegalitate la Oxfam.
Creșterea ajustată la inflație a averii celor cinci cei mai bogați miliardari a fost alimentată de creșteri semnificative ale activelor lui Elon Musk, CEO Tesla, Bernard Arnault, șeful LVMH, Jeff Bezos de la Amazon, cofondatorul Oracle Larry Ellison și investitorul Warren Buffett.
Între timp, aproape 800 de milioane de lucrători au văzut cum salariile lor, în ultimii doi ani, nu au ținut pasul cu inflația, rezultând în medie echivalentul a 25 de zile de venit anual pierdut per lucrător, conform analizei Oxfam.
Din cele 1,600 de mari corporații din lume, doar 0,4% dintre ele s-au angajat public să plătească lucrătorilor un salariu de subzistență și să susțină un salariu de subzistență în lanțurile lor valorice, a constatat studiul.
Aceste tendințe, potrivit Oxfam, evidențiază necesitatea urgentă de intervenție guvernamentală pentru a echilibra din nou echilibrul economic și pentru a asigura o distribuție mai echitabilă a bogăției și oportunităților.